Jajka w cieście francuskim - eleganckie śniadanie do zrobienia w 15 minut!

Jajka w cieście francuskim - eleganckie śniadanie do zrobienia w 15 minut!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka w cieście francuskim - bardzo efektowne danie na śniadanie lub brunch

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka w cieście francuskim to doskonały pomysł na proste, ale oryginalne danie na weekendowe leniwe śniadanie. Szczególnie, że śniadania, a właściwie brunche są ostatnio modnym pomysłem na przyjmowanie gości. Chcesz ich czymś zaskoczyć? Oto pomysł łatwy w wykonaniu, efektowny i smakowity!

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 8 jajek

  • rukola

  • masło

  • ewentualnie bekon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto francuskie pokroić na 8 równych  kwadratów

  • Formę do muffinek albo pojedyncze foremki do babeczek wysmarować masłem.

  • Do każdej włożyć kwadrat ciasta francuskiego, tworząc zagłębienie. Posmarować je lekko masłem.

  • Na dno  wgłębienia można wrzucić podsmażony bekon, a w wersji bezmięsnej - np. podduszone pieczarki lub leśne grzyby. Wbić jajko, posypać je solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC do momentu ścięcia białka. Podawać posypane szczypiorkiem.

Ocena: 3,8
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.