Mleko roślinne - czym jest? Jak przygotować je w domu?

Mleko roślinne - czym jest? Jak przygotować je w domu?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mleko roślinne konsystencją i kolorem przypomina mleko pochodzenia zwierzęcego.

Mleko to produkt, który towarzyszy człowiekowi od chwili narodzin. Najpierw w postaci mleka matki, potem naleśników i kakao, aż wreszcie białej kawy. Co jednak zrobić w przypadku, kiedy nasz organizm nie toleruje laktozy? Jak zastąpić mleko krowie, aby nie musieć rezygnować z ulubionych dań i deserów? Z pomocą przychodzi mleko roślinne. Czym ono właściwie jest i jak je przygotować?

Mleko roślinne - czym jest?

Mleko roślinne to doskonały zamienniki mleka krowiego i koziego, który jest zdrowy i bardzo smaczny. Co prawda na terenie Unii Europejskiej słowo "mleko" zostało zarezerwowane dla produktów pochodzenia zwierzęcego, ale zwyczajowo terminem tym określa się również roślinne napoje, które wyglądem i smakiem przypominają tak dobrze znany nam biały płyn. Mleko roślinne przygotowuje się z kilku rodzajów nasion, ziaren, pestek i orzechów w procesie namaczania, rozdrabniania i przeciskania.

Mleko roślinne - historia

Nie należy wierzyć w powszechnie panujące przekonanie, że mleko roślinne to XXI wieczny wynalazek. Ten roślinny zamiennik krowiego mleka stosowano już w średniowieczu, w okresie postu, podczas którego nie spożywano pokarmów mięsnych. Często przygotowywano je również dla osób, które nie mogły spożywać mleka, albo dla urozmaicenia codziennej kuchni.

80% ludzi nie trawi prawidłowo mleka krowiego

Jak pokazują badania, ponad 80% ludzkości nie trawi dobrze mleka krowiego. Większość jednak o tym nie wie, zajadając się codziennie jogurtami i pysznymi deserami. Co ciekawe, ludzie są jedynymi ssakami, które w wieku dorosłym spożywają mleko. Bardzo często złe trawienie tego napoju powoduje pogorszenie się wyglądu skóry, problemy żołądkowe, uczucie ciężkości oraz nieustanne zmęczenie. Odstawienie produktów zawierających mleko może skutecznie zwalczyć wszystkie wymienione objawy. Aby się o tym przekonać wystarczy spróbować na jakiś czas zastąpić mleko krowie - mlekiem roślinnym.

Czym różni się mleko krowie od mleka roślinnego?

Wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu na mleko roślinne, koncerny produkują wiele jego rodzajów. Nie należy jednak zapominać, że mleko roślinne różni się składem od mleka pochodzenia zwierzęcego. Jest mniej kaloryczne, ale również zawiera mniej białka (z wyjątkiem mleka sojowego). Mleko roślinne często zawiera również o wiele mniej wapnia i witaminy D, dlatego podczas spożywania go zamiast mleka krowiego, należy uzupełnić te braki za pomocą innych produktów spożywczych.

Melko roślinne nie tylko różni się od mleka krowiego, ale również mleka wytwarzane z roślin różnią się między sobą. Dzieje się tak dlatego, że mleko przejawia niemalże te same właściwości co roślina, z której zostało zrobione. Niestety napój roślinny nie zawiera błonnika, będącego bardzo ważną częścią roślin, z których powstaje, dlatego warto uzupełniać jego braki w organizmie w inny sposób.

Z jakich roślin produkuje się mleko roślinne?

  • soja

  • orzechy kokosowe

  • orzechy włoskie

  • orzechy laskowe

  • orzechy piniowe

  • orzechy makadamia

  • orzechy nerkowca

  • migdały

  • nasiona konopi

  • kasza jaglana 

  • gryka

  • owies

  • ryż

  • pestki dyni

  • ziarna słonecznika

  • ziarna sezamu

Kto powinien pić mleko roślinne?

Mleko roślinne poleca się szczególnie alergikom i osobom, których organizmy nie tolerują laktozy. Upodobanie w nim znajdują również mamy karmiące, których dzieci nie mogą spożywać białka pochodzącego z mleka krowiego. Wegetarianie, a zwłaszcza weganie, również chwalą sobie zalety tego szczególnego rodzaju napoju. Mleko roślinne poleca się również osobom z powolnym metabolizmem, ponieważ jest mniej kaloryczne i dodatkowo ułatwia trawienie. Zalety roślinnych płynów powinny docenić również osoby z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, ponieważ w przeciwieństwie do mleka krowiego, mleko roślinne nie zawiera go w ogóle.

Do czego używać mleka roślinnego?

Mleka roślinnego można używać niemal do wszystkiego - do dań na ciepło i na zimno, deserów, kaw, koktajli, a także porannych zup mlecznych. Podczas domowej produkcji mleka roślinnego zawsze zostają zmielone ziarna - warto je dodać do ciasta lub naleśników - zawierają one bowiem liczne substancje zdrowotne.

Czym należy słodzić mleko roślinne?

Ponieważ mleko roślinne jest mniej słodkie niż jego krowi odpowiednik, podczas domowej produkcji warto dosłodzić je za pomocą:

  • ksylitolu

  • stewii

  • syropu z agawy

  • miodu

  • cukru

Poszczególne rodzaje mleka roślinnego wraz z przepisami i szczegółowymi opisami

Ocena: 0