Mleko migdałowe - jak zrobić? Jakie ma właściwości zdrowotne?

2021-03-29
M. K.
Mleko migdałowe - jak zrobić? Jakie ma właściwości zdrowotne?
Autor: Shutterstock Mleko migdałowe to pyszne urozmaicenie codziennej diety.
łatwy
20 min
4

Mleko migdałowe to jedno z najdroższych mlek roślinnych. Posiada jednak wiele cennych substancji zdrowotnych, dzięki czemu zaleca się jego spożywanie nawet codziennie. Sprawdź jakie ma właściwości i jak je przygotować.

Mleko migdałowe - właściwości

Mleko migdałowe jest niskokaloryczne i niezwykle bogate w substancje zdrowotne, dlatego poleca się jego spożywanie osobom, które cierpią na refluks albo schorzenia układu trawiennego. Świetnie nadaje się do naleśników, płatków i ciast oraz wszelkiego rodzaju zabielanych kaw. 

SKŁADNIKI

  • 200 g migdałów
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały namocz przez noc, dzięki czemu pozbędziesz się toksyn, a orzechy zmiękną.
  • Następnego dnia zalej migdały 4 szklankami wody i umieść w blenderze.
  • Całość miksuj przez 5-7 minut, a następnie odciśnij przez gazę.
  • Miazgę migdałową możesz dodać do ciasta albo przygotować na jej bazie serek migdałowy.
M. K.