Mleko migdałowe - jak zrobić? Jakie ma właściwości zdrowotne?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Mleko migdałowe to jedno z najdroższych mlek roślinnych. Posiada jednak wiele cennych substancji zdrowotnych, dzięki czemu zaleca się jego spożywanie nawet codziennie. Sprawdź jakie ma właściwości i jak je przygotować.
Mleko migdałowe - właściwości
Mleko migdałowe jest niskokaloryczne i niezwykle bogate w substancje zdrowotne, dlatego poleca się jego spożywanie osobom, które cierpią na refluks albo schorzenia układu trawiennego. Świetnie nadaje się do naleśników, płatków i ciast oraz wszelkiego rodzaju zabielanych kaw.
SKŁADNIKI
- 200 g migdałów
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki miodu do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały namocz przez noc, dzięki czemu pozbędziesz się toksyn, a orzechy zmiękną.
- Następnego dnia zalej migdały 4 szklankami wody i umieść w blenderze.
- Całość miksuj przez 5-7 minut, a następnie odciśnij przez gazę.
- Miazgę migdałową możesz dodać do ciasta albo przygotować na jej bazie serek migdałowy.