Miód gryczany: właściwości i zastosowanie
Miód gryczany uzyskuje się z nektaru kwiatów gryki. Ceniony jest ze względu na swoje walory smakowe, ale także z uwagi na właściwości lecznicze.
Miód gryczany ma początkowo konsystencję płynną o barwie bursztynowej, z czasem ulega krystalizacji, a swoim kolorem przypomina mocną herbatę. Nie należy przejmować się krystalizacją, która jest procesem naturalnym. Skrystalizowany miód w słoiku po zanurzeniu w gorącej kąpieli wodnej powraca do formy płynnej. Na rynku dostępny jest również miód gryczany kremowany, który się nie krystalizuje, przy pełnym zachowaniu swoich właściwości zdrowotnych.
Właściwości miodu gryczanego
Miód gryczany ma wyrazisty zapach i ostry, lekko piekący smak. Dla niektórych konsumentów jest też nieco gorzki w smaku.
Miód gryczany zawiera sporo rutyny. Związek ten ma właściwości uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne, szczególnie naczynia włosowate. Stąd jego wspomagające działanie w miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Również przy osłabionym wzroku i słuchu, jeśli przyczyną są zmiany miażdżycowe na naczyniach narządu wzroku i słuchu. Rutyna ma także zastosowanie w żylakach kończyn dolnych. Z tego powodu miód gryczany zalecany jest ludziom starszym.
Zawarta w miodzie gryczanym rutyna wspomaga leczenie wszelkich urazów, łącznie z ranami pooperacyjnymi, trudnogojącymi oraz złamaniami. Dlatego spożywanie miodu z nektaru gryki zalecane jest sportowcom oraz pacjentom w okresie pooperacyjnym.
Rutyna lepiej jest wchłaniana w obecności witaminy C równocześnie poprawiając jej przyswajalność. Łączne przyjmowanie rutyny i witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza leczenie przeziębień.
Miód gryczany zawiera duże ilości magnezu, niezbędnego pierwiastka w stanach wyczerpania nerwowego. Magnez reguluje rytm pracy serca, a także wspomaga układ nerwowy.
Miód z gryki zawiera również dobrze przyswajalne żelazo. Dlatego ten rodzaju miodu działa wspomagająco w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza u dzieci i dorosłych.
Miód gryczany jest przede wszystkim źródłem cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Dlatego szczególną ostrożność powinni zachować diabetycy. Porcja 100 g miodu gryczanego to 340 kilokalorii.