Pieczeń gyros z mięsa drobiowego - niedrogi przepis obiad i domową wędlinę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczeń gyros z mięsa drobiowego to świetny sposób na smakowite i niedrogie danie obiadowe, a jeśli coś z obiadu zostanie - idealnie nadaje się na kanapki. Tak przyrządzone mięso mielone jest też zdrowsze niż smażone kotlety mielone
SKŁADNIKI
- około 700 g mielonego mięsa drobiowego
- przyprawa do gyrosa
- 1 jajko
- kajzerka
- mleko do namoczenia kajzerki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym.
- Cebulę kroimy drobną kostkę albo ścieramy na tarce. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę takiej wielkości jak papryka.
- Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, przez dodaniem do mięsa dokładnie odciskamy.
- Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy cebulę, paprykę, pokrojone ogórki oraz kukurydzę, jajko i odciśniętą kajzerkę.
- Doprawiamy sporą ilością przyprawy do gyrosa oraz niewielką ilością granulowanego czosnku, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.
- Tak przygotowane mięso przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.