Smakowity makaron z białą kiełbasą, brokułami i pomidorami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smakowity makaron z białą kiełbasą, brokułami i pomidorami to świetny pomysł na posiłek dla zapracowanych. Warto skorzystać z promocji na surową białą kiełbasę i trochę poeksperymentować. Gotowy farsz z surowej białej kiełbasy, doskonale przyprawiony, zastępuje tu tradycyjne klopsiki. Naszym zdaniem jednak nie traci, ale zyskuje na smaku. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu, typu krótkie rurki lub penne
- 9 pomidorków
- 1 garść liści bazylii
- 1 kolba kukurydzy, gotowanej
- 300 g brokuła świeżego lub mrożonego
- 350 g białej kiełbasy surowej
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od zagotowania wody na makaron i do blanszowania brokuła.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, czyli na 1 minutę krócej niż zaleca producent makaronu.
- W międzyczasie umyj pomidorki, pokrój je na połówki. Umyj bazylię, osusz, pokrój w cienkie paski.
- Umyj brokuła, podziel na różyczki i blanszuj we wrzącej osolonej wodzie przez 5-7 minut. Brokuła mrożonego należy blanszować krócej, przez 4-6 minut. Odsącz, zahartuj w zimnej wodzie i ponownie odsącz.
- Cebulę i czosnek pokrój drobno. Odetnij ziarna z kolby kukurydzy.
- Z kiełbasy zdejmij skórę i podziel farsz na kawałki wielkości kęsa.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj kiełbasę i smaż do zrumienienia. Dodaj czosnek i cebulę, smaż wszystko przez kolejne 2-4 minuty.
- Dodaj pomidory, brokuły, kukurydzę, bazylię i odsączony makaron. Smaż jeszcze 2-4 minuty, dopraw solą i pieprzem.