Ravioli w sosie serowym [Obiad w 15 minut]

Ravioli w sosie serowym [Obiad w 15 minut]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ravioli w sosie serowym przygotujesz dosłownie w 15 minut - to idealny obiad, gdy szkoda ci czasu na gotowanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Włoskie pierożki ravioli w pysznym sosie serowym są grzechu warte. Warto wypróbować ten prosty i szalenie smaczny przepis na ravioli w serowym sosie. „Te pyszny i tak łatwy sos można wzbogacić o dodatek mrożonego szpinaku, pastę pomidorową, czy pesto" - przekonuje Barbara Skibińska, autorka przepisu.

Składniki

  • 400 g gotowych pierożków ravioli z dowolnym nadzieniem

  • 150 g serka topionego lub serka pleśniowego np. serka brie

  • 1 szklanka mleka

  • sól i pieprz do smaku

  • uprażone orzechy włoskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ravioli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. 

  • W czasie gotowania ravioli, pokroić serek w kostkę. 

  • W rondelku zagotować mleko. 

  • Do mleka dodać pokrojony serek topiony i gotować na małym ogniu do chwili, gdy serek się całkowicie rozpuści.

  • Tak przygotowany sos doprawić do smaku według uznania.

  • Do sosu dodać odcedzone ravioli. Gotowe!

Wykorzystanie do przygotowania obiadu gotowych półproduktów - a do takich można zaliczyć pierożki ravioli - to nic złego. Zadbajmy jednak o to, by  wybierać półprodukty jak najlepszej jakości. W supermarketach można kupić nie tylko suszone ravioli, ale także świeże, zapakowane próżniowo. My polecamy raczej te drugie, choć są nieco droższe, to nie zawierają zbyt dużej ilości środków konserwujących.

Ocena: 5