Makaron ze szpinakiem i serem feta i suszonymi pomidorami: łatwy przepis na szybki obiad

Makaron ze szpinakiem i serem feta i suszonymi pomidorami: łatwy przepis na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały makaron w kremowym sosie z serem feta, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami to szybki sposób na pyszny obiad. Wystarczy 20 minut, aby ugotować makaron, pokroić składniki sosu i wszystko razem połączyć. Nie musicie nawet solić sosu, bo ser feta jest wystarczająco słony. Właśnie takiego sycącego i pysznego makaronu potrzebujecie po całym dniu poza domem. 

Składniki

  • 400 g makaronu np. penne

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 8 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na mniejsze kawałki

  • 4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów

  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę

  • 150 g młodych liści szpinaku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 2 łyżki twardego sera startego, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku o 1 minutę krócej niż podaje producent w instrukcji przygotowania. Odcedzić. Zachować 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. 

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i suszone pomidory. Smażyć przez 2 minuty.

  • Dodać ser feta, szpinak i przyprawy. Mieszać do rozpuszczenia fety. Zdjąć z ognia.

  • Dodać makaron oraz wodę z jego gotowania, wymieszać.

  • Przed podaniem posypać tartym serem.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).