Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek miodowych

Makaron z opieńkami i pomidorami: przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek miodowych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron penne w pysznym sosie z opieniek i pomidorów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z opieńkami i pomidorami jest smaczny i sycący. Oto przepis na pyszny sos ze świeżych opieniek do każdego rodzaju makaronu. 

Składniki

  • 750-950 g opieńki miodowej

  • 500 g makaronu np. penne

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 4 łyżki tartego parmezanu

  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opieńki przebrać, oczyścić same kapelusze odrzucając nóżki (trzony opieńki są łykowate i twarde), umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć.

  • Grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 20 minut. Odlać na sito, przelać zimną wodą i osączyć.

  • Opieńki należy zawsze bezwzględnie obgotowywać, a wodę z gotowania odlewać. 

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać grzyby i smażyć 1 minutę.

  • Dodać posiekane pomidory. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do sosu.

  • Doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.

  • Przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

  • Sos wymieszać ugotowanym makaronem. 

  • Podawać posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. 

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).