Makaron z cukinią i orzeszkami pinii. Przepis na szybkie i smaczne danie

Makaron z cukinią i orzeszkami pinii

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepis na szybkie i smaczne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Makaron z cukinią wydaje się być daniem banalnym - zarówno do wykonania, jak i w smaku. Poniższy przepis wykorzystuje intrygujące połączenie podsmażonej cukinii, tymianku i słodyczy rodzynek i orzeszków piniowych, dzięki czemu przełamuje ten popularny stereotyp.

Składniki

  • 1 nieduża cukinia (ok. 300 gramów)

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki orzeszków piniowych

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • 2 łyżki listków świeżego tymianku

  • pół łyżeczki cukru trzcinowego

  • sól morska

  • świeżo zmielony pieprz

  • makaron (najlepiej penne)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente.

  • Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku.

  • Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aby się zarumieniły. Uwaga, by nie przesadzić z ogniem.

  • Wycisnąć sok z cytryny.

  • Końce cukinii odciąć, przekroić warzywo na pół, wydrążyć środek z gniazdami nasiennymi.

  • Przy pomocy obieraczki do warzyw cukinię pokroić na cieniutkie, wąskie wstążki.

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać obrany i pokrojony czosnek, zamieszać. Dodać tasiemki cukinii, sok z cytryny, suszony tymianek, podsmażyć przez ok. 3-4 minuty.

  • Cukinię doprawić solą, dodać rodzynki, wlać odrobinę oliwy, dodać cukier, pieprz i świeży tymianek. Zamieszać delikatnie, wyłożyć na makaron, całość posypać orzeszkami pinii.

Ocena: 0