Makaron tagliatelle z kurkami: najprostszy przepis na wystrzałowe danie
2023-08-17
łatwy
35 min
4
Dieta wegetariańska
W sezonie na kurki wypróbuj przepis na smaczny makaron tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym. Delikatne i aromatyczne danie będzie prawdziwym rarytasem na obiad. Sprawdź, jak zrobić pyszne tagliatelle z kurkami na białym winie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kurek
- 400 g makaronu tagliatelle
- 1 szklanka śmietany
- 1 cebula
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj kurki, wlej odrobinę wina, posól i popieprz. Duś na małym ogniu ok. 20 minut, aż grzyby zmiękną. Stopniowo dolewaj wino.
- Zdejmij grzyby z ognia i wymieszaj ze śmietaną, uprzednio zahartowaną sosem z patelni. Posól i popieprz do smaku.
- Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedź i polej przygotowanym sosem. Posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?