Jednogarnkowy makaron z pieczarkami i groszkiem w 15 minut: łatwy, niedrogi, pyszny

Jednogarnkowy makaron z pieczarkami i groszkiem w 15 minut: łatwy, niedrogi, pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jednogarnkowy makaron to genialny patent - kluski i sos do nich gotują się razem. Wszystko w jednym garnku. Zero zmywania. Uwielbiam tę wersję z pieczarkami i zielonym groszkiem. To danie z którym radzi sobie nawet dwunastolatek. Wystarczy wszystko wrzucić do garnka i gotować. Oto łatwy, niedrogi i pyszny sposób na makaron z pieczarkami i groszkiem!

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti

  • 400 g pieczarek, cienko pokrojonych

  • 2/3 szklanki groszku mrożonego

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1/3 szklanki parmezanu startego

  • 1/4 szklanki śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużego garnka dodaj suchy makaron, pokrojone grzyby, zamrożony groszek, czosnek, tymianek oraz wodę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

  • Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia około 8-10 minut, aż makaron wchłonie wodę i się ugotuje.

  • Do garnka dodaj starty parmezan i śmietanę, wymieszaj.

  • Podawaj od razu!

Zobacz także, jak zrobić krok po kroku jednogarnkowy makaron z pomidorami:

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).