Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Indyk z makaronem i warzywami - ożywczy i odżywczy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Odważniejsze osoby mogą dodać do tego dania starty świeży imbir lub startą skórkę cytrynową. Nabierze ono wtedy ożywczej nutki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Indyk z makaronem i warzywami to łatwe do przygotowania danie, w którym dodatek ostrych przypraw i warzyw sprawia, że bardzo neutralny w smaku indyk nabiera wyrazu. To także danie bardzo ekonomiczne - i z powodu kosztów i łatwości przygotowania.
Składniki
200 g makaronu typu wstążki
400 g filetu z indyka
2 marchewki
1 papryka czerwona lub pół czerwonej i pół zielonej
300 g fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej)
1 średnia cebula lub spory kawałek pora
sól, pieprz, przyprawa sambal olek lub inna ulubiona ostra
olej do smażenia
sezam do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Indyka pokroić w paski, posypać solą, pieprzem i ulubionymi ostrymi przyprawami.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć mięso.
Fasolkę ugotować - powinna być al dente.
Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę i marchewki pokroić w paski. Dodać do mięsa i podsmażyć. Wlać trochę wody i dusić przez kilka minut - uważając, by warzywa nie straciły jędrności.
Dodać ugotowaną fasolkę.
Makaron ugotować al dente, wymieszać na patelni z indykiem z warzywami i chwilę podsmażać.
Podawać posypane podprażonym sezamem.