Indyk z makaronem i warzywami - ożywczy i odżywczy

Indyk z makaronem i warzywami - ożywczy i odżywczy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Odważniejsze osoby mogą dodać do tego dania starty świeży imbir lub startą skórkę cytrynową. Nabierze ono wtedy  ożywczej nutki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Indyk z makaronem i warzywami to łatwe do przygotowania danie, w którym dodatek ostrych przypraw i warzyw sprawia, że bardzo neutralny w smaku indyk nabiera wyrazu. To także danie bardzo ekonomiczne - i z powodu kosztów i  łatwości przygotowania.

Składniki

  • 200 g makaronu typu wstążki

  • 400 g filetu z indyka

  • 2 marchewki

  • 1 papryka czerwona lub pół czerwonej  i pół zielonej

  • 300 g fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej)

  • 1 średnia cebula lub spory kawałek pora

  • sól, pieprz, przyprawa sambal olek lub inna ulubiona ostra

  • olej do smażenia

  • sezam do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Indyka pokroić w paski, posypać solą, pieprzem i ulubionymi ostrymi przyprawami.

  • Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć mięso.

  • Fasolkę ugotować - powinna być al dente.

  • Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę i marchewki pokroić w  paski.  Dodać do mięsa i podsmażyć. Wlać trochę wody i  dusić przez kilka minut - uważając, by warzywa nie straciły jędrności.

  • Dodać ugotowaną fasolkę.

  • Makaron ugotować al dente, wymieszać na patelni z indykiem z warzywami i chwilę podsmażać.

  • Podawać posypane podprażonym sezamem.

Ocena: 5
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.