Indyjskie lody kulfi: przepis na orientalny przysmak
2021-03-29
średni
30 min
4
Indyjskie lody kulfi wytwarzane są z zagęszczonego mleka i przyprawiane typowo indyjskimi dodatkami - kardamonem i szafranem. Kulfi są trochę mniej kaloryczne niż typowe lody. Ich smak uzupełni herbata indyjska, którą możesz podawać także schłodzoną.
Dlaczego zimą warto jeść lody?
Lody w 5 minut - błyskawiczne domowe lody ananasowe
Jakie właściwości odżywcze mają lody?
Lody prawdziwe i fałszywe. Jak rozpoznać prawdziwe lody?
Kto i kiedy wynalazł lody?
Zobacz jak się robi lody
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mleka w proszku
- 3/4 szklanki śmietanki
- 6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
- 1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym rondlu wymieszaj mleko, śmietankę, dodaj strączki kardamonu i szafran, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Natychmiast zmniejsz płomień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając, aż płyn zmniejszy objętość do około 3 szklanek. Dosyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.
- Przelej przez sitko do dużej miski, usuń strączki kardamonu. Wrzuć orzeszki pistacjowe.
- Rozlej kulfi do sześciu foremek o objętości 1/2 szklanki, przykryj wszystkie folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Możesz też użyć specjalnych foremek do lodów.
- Przed podaniem przełóż lody do miseczek i podawaj ze świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami.