Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]

Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem [wykwintny przepis]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurki są dostępne właściwie przez cały rok. Zbieramy je od czerwca do listopada, a potem możemy się cieszyć kurkami mrożonymi. Można z nich przyrządzać bardzo proste potrawy, ale też wyrafinowane. Tu podajemy przepis na placek ziemniaczany z kurkami i szczypiorkiem w sosie winnym. Takie danie z kurek zadowoli nawet najbardziej wykwintne podniebienia.

Składniki

  • szklanka drobnych kurek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • ¼ szklanki grubo pokrojonego szczypiorku

  • ¼ szklanki deserowego wina

  • 2 duże lub 4 małe ziemniaki

  • jajko

  • tymianek

  • pieprz i sól

  • 4 łyżki startego sera żółtego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurki podduś na łyżce oliwy, dodaj szczypior i duś jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodaj wino i duś dalej, aż do odparowania sosu. 

  • Ziemniaki ugotuj, aż będą prawie miękkie, ostudź i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z jajkiem i tymiankiem, dodaj do smaku soli i pieprzu.

  • Z masy formuj placuszki i układaj je na posmarowanej łyżką oliwy blasze. Na każdy placek nałóż sos kurkowy i posyp serem.
    Zapiekaj w temp. 190 stopni, aż się zrumienią.

Ocena: 0