Kurczak z kapustą po azjatycku - aromatyczna pychotka w kwadrans

2020-09-06
urczak z kapustą po azjatycku - aromatyczna pychotka w kwadrans
Autor: Shutterstock Prosto ale smakowicie - taki jest  kurczak z kapustą po azjatycku
łatwy
20 min
4

Kurczak z kapustą po azjatycku to patent na ograną pierś z kurczaka. Dodatki rodem z kuchni azjatyckiej, słodka swojska kapusta, chiński makaron i obiad gotowy!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1/3 główki kapusty
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir i posiekany czosnek.
  • Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć 5 minut.
  • Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć ok. 6 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodać sos sojowy, chili, ocet ryżowy, ok 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i sezamem. Podawać z chińskim makaronem
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?