Kurczak z kapustą po azjatycku - aromatyczna pychotka w kwadrans

Kurczak z kapustą po azjatycku - aromatyczna pychotka w kwadrans

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosto ale smakowicie - taki jest  kurczak z kapustą po azjatycku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak z kapustą po azjatycku to patent na ograną pierś z kurczaka. Dodatki rodem z kuchni azjatyckiej, słodka swojska kapusta, chiński makaron i obiad gotowy!

Składniki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 1/3 główki kapusty

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka octu ryżowego

  • szczypta chili

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • posiekany szczypiorek

  • 2 łyżki sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir i posiekany czosnek.

  • Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć 5 minut.

  • Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć ok. 6 minut, co jakiś czas mieszając.

  • Dodać sos sojowy, chili, ocet ryżowy, ok 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.

  • Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i sezamem. Podawać z chińskim makaronem

Ocena: 4,3