Kuchnia less waste w 5 krokach: porady jak kupować i przechowywać, aby mniej marnować

2019-07-26 9:12

Niemarnowanie żywności i życie w duchu zero waste wcale nie musi być trudne i kosztowane. Wszystko zaczyna się w domu – od małych, codziennych decyzji. Tesco radzi jak łatwo i przyjemnie wprowadzić zmiany w kuchni, które wpłyną pozytywnie nie tylko na Ciebie i Twoją rodzinę, ale także na planetę!

Kuchnia less waste w 5 krokach: porady jak kupować i przechowywać, aby mniej marnować
Autor: Shutterstock Torba na zakupy wielokrotnego użytku to pierwszy krok do dbania o siebie i środowisko

Spis treści

  1. Po pierwsze: Przechowuj!
  2. Po drugie: Resztki na talerz, nie do kosza!
  3. Po trzecie: Zaglądaj do lodówki!
  4. Po czwarte: Przygotuj się do zakupów!
  5. Po piąte: Nie zostawiaj samotnych warzyw i owoców

Po pierwsze: Przechowuj!

Świeżość i walory smakowe owoców i warzyw w głównej mierze zależą od ich prawidłowego przechowywania. Odpowiednio magazynowane przetrwają z pewnością o wiele dłużej. Dzięki właściwemu rozmieszczeniu produktów w lodówce możemy maksymalnie przedłużyć ich trwałość. Najlepszym wyjściem jest mrożenie owoców i warzyw, których smak chcemy zachować na dłużej lub wykorzystać później. Na przykład mrożone banany są doskonałą bazą do chlebka bananowego. Samo pieczywo warto przechowywać w płóciennych lub materiałowych workach. Dzięki temu przedłużymy jego świeżość i ograniczymy zużycie foliowych torebek.

Po drugie: Resztki na talerz, nie do kosza!

Nawet przy najlepszym planowaniu zdarza się, że czegoś nie dojemy, albo zużyjemy mniej produktu niż przewidywaliśmy. Zastanów się, co możesz zrobić z resztkami. Jeśli zjesz je później - przełóż do mniejszego pojemniczka, poczekaj aż wystygnie, przykryj, schowaj do lodówki. Pozostawiony na noc bez przykrycia makaron następnego dnia nie będzie nas zachęcał do tego, by go zjeść. Warto to, co zostało, wykorzystać do ciekawych kombinacji! Julian Karewicz, kucharz Comfort Food Studio poleca tortilla de patatas - hiszpański omlet z... resztek po wczorajszym obiedzie! Włącz kreatywność i wyczaruj „coś z niczego”, które może stać się popisowym daniem Twojej kuchni. 

Po trzecie: Zaglądaj do lodówki!

Zadbaj o to, by regularnie dokonywać przeglądu zapasów zgromadzonych w lodówce. Podczas tych porządków warto poszukać pomysłu na spożytkowanie produktów z krótkim terminem ważności. Pamiętaj, że jadalne i pełne witamin są nie tylko korzenie, ale także natka czy koperek, a nawet obierki. Julian Karewicz, kucharz Comfort Food Studio, poleca cynamonowy dżem z obierek ziemniaków. Ten prosty i smaczny dodatek możesz przygotować ze składników, które masz już w domu!

Po czwarte: Przygotuj się do zakupów!

Przed wyjściem warto przemyśleć listę zakupów i wybrać tylko te produkty, które na pewno użyjemy. Korzyść? Kupimy dokładnie to, co chcemy zjeść i w ilości, która nie pozwoli jedzeniu się marnować. Warto, by na Twojej liście znalazły się pełnowartościowe produkty z długim terminem ważności, które mają szerokie zastosowanie. Kasza jaglana jest dobrym uzupełnieniem mocno dojrzałych owoców i warzyw. Chrupkie pieczywo przyda się do kanapek z krótkim terminem ważności lub lodów zamiast wafli. Suszone warzywa i owoce urozmaicą każde danie, a w połączeniu z płatkami owsianymi są pomysłem na pełnowartościowe i szybkie śniadanie! Dzięki takim produktom sprawnie przyrządzisz pyszny posiłek i unikniesz marnowania żywności.

Po piąte: Nie zostawiaj samotnych warzyw i owoców

Bardzo często pojedyncze warzywa i owoce oraz produkty o nieregularnych kształtach zostają odrzucone w sklepie przez klientów i ulegają zmarnowaniu. Poszukaj w swoim sklepie Tesco roślin z serii Perfectly Imperfect i zmniejsz skalę niemarnowania żywności. Przecież „nieidealne” lub pojedyncze owoce i warzywa smakują tak samo dobrze jak te standardowe.

Coraz więcej Polaków jest świadomych problemu marnowania żywności i konsekwencji produkcji wielkiej ilości śmieci. Zmiana dotychczasowego stylu życia, w tym ograniczenie ilości wyrzucanych odpadów nie tylko pozytywnie wpływa na środowisko, ale także na jakość naszego życia. Początki są największym wyzwaniem, ale jeśli zaczniesz już dziś - za pół roku zorganizowana kuchnia zero waste będzie rutyną.