Przepis Małgorzaty Raduchy na nasi goreng, czyli kuchnia indonezyjska w „Lecie z radiem”

Przepis Małgorzaty Raduchy na nasi goreng, czyli kuchnia indonezyjska w „Lecie z radiem”

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nasi goreng - tradycyjne indonezyjskie danie ze smażonego ryżu poleca Małgorzata Raducha.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Indonezja to największy wyspiarski kraj świata – dlatego trudno tu mówić o jednej kuchni, ale jest wspólny mianownik dla potraw niemalże wszystkich z ponad 17 tys. wysp: pikantność. Wbrew pozorom jest ona dobra na upały – wychładza organizm. Na dzisiaj proponuję coś prostego, choć wykwintnego, co w dodatku zaspokoi oczekiwania wegetarian, jako że kuchnia Indonezji warzywami stoi – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.

 

Składniki

  • 0,5 kg zimnego ugotowanego „al dente” ryżu, najlepiej jaśminowego

  • 200 g fasolki szparagowej

  • 1 marchewka

  • garść szpinaku lub liści z kapusty pekińskiej

  • 1 pomidor

  • po 1 jajku na osobę

  • sól

  •  

  • Pasta:

  • 1 średnia cebula czerwona albo 2-3 szalotki,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 papryczka chili bez pestek

  • po 1 łyżeczce keczupu i słodkiego sosu sojowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki pasty blendujemy albo ucieramy w moździerzu.

  • Warzywa należy skroić dosyć drobno.

  • Na dno woka na łyżce rozgrzanego oleju podsmażamy najpierw pastę, później dodajemy pokrojone warzywa zaczynając od twardych.

  • Smażymy na dużym ogniu 3-5 minut. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i dociskamy do dna woka. Mieszamy, solimy pod koniec.

  • Na osobnej patelni smażymy jajka na pół płynnie. Gotową potrawę nakładamy do miseczek, na wierzch każdej porcji kładziemy usmażone jajko.

  • Pycha!

Ocena: 3