Jak przygotować tadżin warzywny - sprawdzony przepis na orietntalne danie bezmięsne

Jak przygotować tadżin warzywny - sprawdzony przepis na orietntalne danie bezmięsne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tadżin warzywny dorównuje smakiem daniu mięsnemu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zafunduj sobie kulinarną podróż do Maroka. Przygotuj tadżin - potrawę jednogarnkową, bazującą na świeżych warzywach i esencjonalnych przyprawach. Jak się do niej zabrać? Oto przepis na tradycyjny tadżin z Marrakeszu.

Składniki

  • 1 bakłażan

  • 4 małe ziemniaki

  • 1 duży słodki ziemniak

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 4 pomidory

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 125 g zielonej fasolki szparagowej

  • 2 czerwone cebule

  • 85 g oliwek bez pestek

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • mała garść rodzynek i suszonych moreli

  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

  • 0,5 łyżeczki mielonego szafranu lub kurkumy

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • sól i pieprz do smaku

  • garść posiekanej zielonej pietruszki

  • garść posiekanych liści kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie (na dużej patelni lub w specjalnym naczyniu tażin).

  • Dodaj wszystkie przyprawy, uważając, by się nie przypaliły.

  • Dorzuć bakłażana pokrojonego w cienkie plastry, ziemniaki pokrojone w kostki oraz papryki (bez pestek, pokrojone w nieduże paski). Warzywa posól i podsmaż, aż nieco zmiękną.

  • Następnie dodaj pomidory, fasolkę, przecier pomidorowy, oliwki, suszone owoce, przyprawy i zioła. Zamieszaj.

  • Dolej ok. pół szklanki wody. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a sos nabierze gęstej konstystencji.

  • Gotowe danie posyp dużą ilością zielonej pietruszki i kolendry. Podawaj ze świeżą bagietką lub z kuskusem.

Ocena: 0