Co Chińczycy jedzą, gdy świętują CHIŃSKI NOWY ROK?
Chiński Nowy Rok to wielkie święto również dla smakoszy. W ciągu 15 dni, kiedy trwa święto Chińczycy oraz mieszkańcy Azji południowo – wschodniej jedzą potrawy symbolizujące zdrowie, szczęście oraz długie życie. Mówimy, jakie przysmaki znajdą się na azjatyckich stołach w Chiński Nowy Rok.
Spis treści
Tradycyjnie na chińskim stole w Nowy Rok powinna znaleźć się ryba. Gdy ryba zostanie podana na stół nie można jej obrócić. Osobą, która by się na to zdecydowała na pewno nie będzie miała szczęścia w nadchodzącym roku. Ryba ma również znaczenie symboliczne. Jej pojawienie się na stole jest zapowiedzią dostatku i bogactwa. Serwowana jest w całości, z głową i ogonem, dzięki temu rok będzie pomyślny od początku do końca.
Pierogi Jiaozi
Innym typowym przysmakiem noworocznym są pierożki Jiaozi nadziewane mielonym mięsem. Czasami wypełnia się je również warzywami. Zawsze serwuje się je z sosem sojowym lub z sosem rybnym z odrobiną bardzo pikantnej papryki. Do pierożków wkłada się niewielkie monety. Ten, komu przypadnie pierożek z taką zawartością na pewno będzie miał przez najbliższe kilkaset dni fundusze na spełnianie marzeń.
Jak obchodzi się Chiński Nowy Rok? Sprawdź, jakie zwyczaje i przesądy są z nim związane!
Kacze jaja
Kaczka oznacza wiarę, natomiast jej jajka płodność. Kacze jaja podaje się zwłaszcza w rodzinach, które oczekują na dziecko. Na żadnym azjatyckim stole w Nowy Rok na pewno nie zabraknie Nian Gao. Nazwa lepkiego ryżu oznacza lepsze życie w przyszłym roku. Słodka ryżowa masa to symbol więzi rodzinnych i wzajemnego zrozumienia.
Yusheng (yee sang) - sałatka z surowej ryby
Yusheng składa się z pasków surowej ryby (może być to łosoś), tartych warzyw i rozmaitych sosów. Yusheng oznacza po prostu "surowa ryba", ale ponieważ fonetycznie po chińsku słowo "ryba" i " wzrost obfitości" brzmią tak samo - sałatka ta stała się noworocznym symbolem wzrostu obfitości, dobrobytu i wigoru.