Kompot z owoców róży: przepis na oryginalny kompot
2021-03-29
średni
60 min
4
Kompot z owoców dzikiej róży - brzmi to egzotycznie. Ale warto wykorzystać do przetworów owoce dzikiej róży, bo zawierają 30–40 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Są też bogate w witaminy: A, B1, B2, E, K, a ponadto kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny.
SKŁADNIKI
- 1 kg wydrylowanych i oczyszczonych owoców róży,
- 40 dag cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 0,7 litra wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować syrop z wody i cukru z dodatkiem soku z cytryny.
- Wymyte owoce włożyć do słoików, zalać syropem.
- Słoje zamknąć, pasteryzować w temperaturze 90 st. C przez 20 minut.
- Potem szybko schłodzić.