Kompot z jabłek na zimę

Kompot z jabłek na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kompot jabłkowy to tani i smaczny sposób na zdrowy napój

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Smaczny kompot z jabłek warto przygotować na zimę w sezonie na jabłka. Czego będziemy potrzebować do przygotowania kompotu jabłkowego na zimę?

Składniki

  • 2 kg kwaśnych jabłek,

  • 50 dag cukru,

  • 2 litry wody,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • 10 dag goździków lub 2 kawałki kory cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyć, cienko obrać, wyciąć gniazda nasienne oraz części robaczywe lub obite.

  • Po obraniu zanurzyć je od razu w wodzie z sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

  • Zagotować wodę z cukrem i goździkami.

  • Przełożyć owoce do wyparzonych słojów i zalać gorącym syropem.

  • Pasteryzować ok. 20 minut.

Ocena: 3,6