Pieczarkowe "pyzy" gotowane na parze - przepis bezglutenowy
2021-03-29
średni
30 min
4
Pieczarkowe pyzy gotowane na parze to propozycja bezglutenowego i wegetariańskiego dania głównego, które zachwyca prostotą smaku. Pyzy gotowane na parze są znacznie delikatniejsze w smaku, a dodatek mąki z brązowego ryżu dodaje potrawie orzechowego posmaku.
Przepis pochodzi z książki: Para w kuchni Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło
SKŁADNIKI
- 150 g ziemniaków startych na tarce od drobnych oczkach
- 150 g pieczarek startych na tarce o drobnych oczkach
- 50 g mąki z brązowego ryżu lub brązowego ryżu zmielonego na mąkę
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
- DO PODANIA:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 drobno poszatkowana cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki pyz mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy pyzy wielkości orzecha włoskiego. Ciasto jest bardzo klejące, więc kulki najlepiej jest uformować, przerzucając porcję ciasta z ręki na rękę.
- Pyzy układamy w parowniku posmarowanym olejem. Parujemy ok. 15 minut. Przed wyjęciem z parownika wyjmujemy jedną pyzę i sprawdzamy, czy nie jest surowa. Pyzy możemy podać z podsmażoną cebulką i prostą sałatką z ogórka kiszonego.
- Przygotowujemy cebulkę: na tłuszczu podsmażamy poszatkowaną cebulę, aż się zeszkli.