Kartacze podlaskie: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Kartacze podlaskie: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kartacze podlaskie według przepisu Małgorzaty Raduchy z kultowej audycji LATO Z RADIEM

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kultowa audycja „Lato z radiem” rusza w środę 24 czerwca, godz. 9.00-12.00. Zapraszają: Agnieszka Kunikowska i Małgorzata Raducha.

– Suwalszczyzna to jeden z najpiękniejszych regionów Polski. Już same nazwy brzmią, jak zaklęcie: Gulbieniszki, Szypliszki, Żytkiejmy, Prudziszki… Pagórki , jeziora i lasy, tradycja jaćwieska, litewska, a przede wszystkim pogodni wspaniali ludzie i znakomita kuchnia: kołduny, kartacze, czebureki, listniki, stulistniki, stynka i zupa z pokrzyw. Dużo ziemniaków, mięsa, omasty, ale najwięcej serca i doświadczenia, bo to kuchnia praktykowana od pokoleń. Odwiedzimy Aleksandra Popławskiego, polskiego Tatara i jego kuchnię, podpatrzymy, jak zagniata kartacze Leokadia Chmielewska z Raczków, z których pochodzi Tomasz Organek oraz wejdziemy do rodzinnej serowarni PP Falęckich w Wiżajnach, aby skosztować serów dojrzewających i wędzonych z kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim lub czarnuszką. Będzie pysznie! – zapewnia Małgorzata Raducha.

 

Składniki

  • 3 kg ziemniaków,

  • 1 kg łopatki wieprzowej,

  • 0,5 kg udźca z indyka,

  • 1 jajko,

  • 2 cebule,

  • 4 ząbki czosnku,

  • boczek do skwarek na polewę

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ścieramy na tarce 2 kg surowych ziemniaków, a 1 kg gotujemy i przeciskamy przez praskę.

  • Te surowe starte ziemniaki odsączamy na gazie, odlewamy wodę z wierzchu, a osadzony na dnie kleisty krochmal dodajemy do ciasta. Następnie dokładamy ugotowane ziemniaki, jajko, sól i zagniatamy jednolite ciasto.

  • Zmielone mięsa doprawiamy podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, a ja dodatkowo daję kilka łyżek wody, żeby mięso nie było zbyt ścisłe.

  • Z ciasta formujemy małe placuszki, napełniamy farszem, zlepiamy i wrzucamy na gotującą wodę.

  • Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min.

  • Po wyjęciu oblewamy stopionymi skwarkami. Smacznego!

Ocena: 2,7