Cudowne dyniowe kopytka - idealne do sosu grzybowego lub gulaszu!

Cudowne dyniowe kopytka - idealne do sosu grzybowego lub gulaszu!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopytka dyniowe mają nie tylko piękny kolor, są też delikatniejsze w smaku i konsystencji od tych zrobionych z ziemniaków.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kopytka dyniowe przyrządza się z purre dyniowego =, które otrzymujemy po zblendowaniu upieczonej dyni hokkaido. Są delikatniejsze od klusek z ziemniaków, ale równie pyszne i stanowią znakomity dodatek do sosów i mięs. Można jednak jeść je jako samodzielne danie - oprószone parmezanem jak to robią Włosi ze swoimi dyniowymi gnocchi.

Składniki

  • 600 g upieczonej dyni hokkaido

  • 1 duże jajko

  • ok. 200 g mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypywania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię hokkaido umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne.

  • Miąższ ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C do miękkości - czas zależy od grubości kawałków.

  • Upieczoną dynię przestudzić. Odważyć potrzebną ilość upieczonej dyni i zblendować, bez obierania ze skórki. Do dyni przed blendowaniem wbić jeszcze jajko dzięki czemu masa będzie nieco luźniejsza i łatwiejsza do rozdrobnienia na gładkie puree.

  • Do musu dyniowego z jajkiem dosypać mąkę i początkowo mieszać całość łyżką, a następnie zagnieść ciasto rękami. 

  • Posmarowanymi olejem rękami odrywać kawałki i kulać z nich wałeczki, a następnie kroić je na skośne kluski.

  • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z sosem grzybowym albo gulaszem.

Do zrobienia dyniowych klusek polecamy dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Warto od razu upiec więcej dyni, bo puree dyniowe można wykorzystać do przygotowania zupy lub wypieków z dyni.

Ocena: 2,6