Keks świąteczny według przepisu Kingi Paruzel
Keks świąteczny to jedno z ciast, które tradycyjnie pojawia się na stole w Boże Narodzenie. Jak go upiec, by smakował niebiańsko i się udał? Skorzystajcie z przepisów Kingi Paruzel, autorki książki Nie... zwykła kuchnia, bo każdy jest inny. Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji kulinarnego show Masterchef, najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.
Zobacz także inne przepisy na keksy:
Jak zrobić keks angielski z rumem
Ten przepis umożliwia zrealizowanie go w kilku wariantach:
– rodzynkowiec – wystarczy użyć tylko rodzynek i moczyć je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z pomarańczy
– mąkę migdałową możemy zastąpić zmielonymi bardzo drobno nasionami łuskanego słonecznika
– lukier może mieć różne kolory jeżeli zastąpimy sok z cytryny np. sokiem z buraka – czerwony, wodą z mrożonego szpinaku (zielony) lub dodamy do niego kurkumy (żółty)
SKŁADNIKI
- 600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Składniki na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut.
- Zmielić migdały, a następnie połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
- Jajka roztrzepać dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymiesza
- Przygotować foremkę o średnicy 25 cm wykładając ją papierem dopieczenia.
- Piekarnik nastawić na temperaturę 150ºC z funkcją grzania góra-dół.
- Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
- Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym
- Przygotowanie lukru: cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.
- Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.