Herbata z prądem - czym jest, jak zrobić?

2019-01-16 19:12

Herbata z prądem to rozgrzewający napój idealny na zimowe wieczory. Powszechnie znana jest jako herbata góralska. Gorący napój z prądem okaże się nie tylko świetnym sposobem na walkę z przeziębieniem, ale także jesienną chandrą. Czym tak naprawdę jest herbata z prądem i jak ją przyrządzić?

co-najlepiej-pic-jesienia-jakie-wody-i-jakie-rozgrzewajace-herbatki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Herbata z cytrusami i przyprawami korzennymi to klasyczny sposób na rozgrzanie się zima.

Mówiąc o herbacie z prądem, rozróżnić można tak naprawdę kilka typów. Tradycyjna herbata z prądem to napar herbaciany z dodatkiem czystej wódki. Powszechnie znana herbata góralska to herbata z dodatkiem spirytusu. Do tego wszystkiego można dołożyć klasyczną herbatę z rumem.

Prosty sposób na herbatę rozgrzewającą

Herbata z prądem jest powszechnie znana jako herbata „z wkładką”. Tak naprawdę można ją przygotować na wiele sposobów. Jako wkładkę możemy wykorzystać zarówno czystą wódkę, spirytus jak i rum. W duecie z herbacianą esencją, cytryną i łyżką miodu okaże się niezastąpionym antidotum na zimowe wieczory. Herbaciany napar idealnie skomponuje się także z alkoholami smakowymi, np. amaretto.

Do przygotowania herbaty z prądem  najlepiej wybrać herbatę sypaną. Suszone listki herbaty pęcznieją pod wpływem wrzątku i dają zdecydowanie mocniejszy napar, niż w przypadku herbaty w torebkach. Do przygotowania magicznego napoju, wybierzmy swój ulubiony rodzaj herbaty, jednak pamiętajmy o tym, że najlepiej w tym przypadku sprawdzi się tradycyjna czarna herbata. Czubatą łyżkę liści zalewamy 200 ml wrzącej wody, a do tego dodajemy ok. 50 ml wybranego alkoholu. Całość – zgodnie z upodobaniem – możemy dopełnić łyżką miodu lub soku malinowego. Jeśli marzy nam się nieco bardziej wyszukany trunek – postawmy na herbatę z rumem. Do mocnego naparu herbaty dolewamy kieliszek rumu i odrobinę soku z cytryny. Niepowtarzalny aromat herbaty uzyskamy dzięki dodaniu do niej szczypty cynamonu. Gorący napój z rumem idealnie skomponuje się także z goździkami. Tak przygotowany płyn należy pić ciepły – wtedy jego działanie będzie najlepsze.