Herbata z imbirem: przepisy na rozgrzewającą herbatkę imbirową

Herbata z imbirem: przepisy na rozgrzewającą herbatkę imbirową

Autor Zdjęcia: photos.com

Herbatę z imbirem można pić cały rok - zimą rozgrzewa, a latem gasi pragnienie

Herbata z imbirem zimą doskonale rozgrzewa, natomiast latem świetnie gasi pragnienie i dodatkowo pobudza. Ma przy tym dobroczynny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Imbir to także to cudowna broń na odchudzanie. Podajemy trzy przepisy na herbatę z imbirem.

Herbata z imbirem - wersja 1

Około 80-gramowy kawałek korzenia imbiru obieramy albo bardzo dokładnie myjemy, a następnie cieniutko kroimy. Plasterki należy zagotować w 1,5 l wody (gotujemy około 20 minut). Wywar przecedzamy przez sitko, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i jednej cytryny. Taką herbatkę można posłodzić miodem albo brązowym cukrem.

Herbata z imbirem - wersja 2

Z korzenia imbiru odcinamy około półcentymetrowy kawałek, a następnie rozdrabniamy go (np. w moździerzu). W garnuszku gotujemy pół litra wody, dodajemy imbir i gotujemy około 3 minuty. Następnie w tym wywarze zaparzamy herbatę (z torebki lub liściastą) i gotujemy przez pięć minut. Kolejne pięć minut trzymamy napój pod przykryciem. Słodzimy do smaku np. miodem.

Herbata z imbirem - wersja 3

Łyżeczkę drobno posiekanego korzenia imbiru wsypujemy do szklanki, dokładamy torebkę herbaty i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem przez pięć minut. Przecedzamy i dosmaczamy cukrem lub miodem.

Właściwości imbiru

Imbir ma wiele dobroczynnych właściwości, m.in.: pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy, poprawia krążenie krwi oraz trawienie, ma działanie przeciwwymiotne oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych.

Ocena: 3,0