Herbata po japońsku

Herbata po japońsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W Japonii picie herbaty to starożytny rytuał

W Japonii, herbatę matcha przed zaparzeniem rozciera się na proszek...

Polecamy także: Matcha - herbata idealna do deserów. Właściwości i zastosowanie proszku matcha

W Japonii pija się głownie herbatę zieloną, matcha, która przed zaparzeniem rozcierana jest na proszek w specjalnym moździerzu.

Proszek ten zalewa się wrzątkiem i parzy przez 2-4 minuty w specjalnych porcelanowych czajniczkach (wcześniej nagrzanych do temperatury 50-60°C). Naczynia te mają bambusowe uchwyty, które chronią przed oparzeniem.

Jedną łyżeczkę herbaty zalewa się 200 ml wody o temperaturze 60°C.
Bladożółtą herbatę nalewa się do maleńkich filiżanek-czarek i pije bez cukru i innych dodatków.

Ocena: 5