Granita kawowa z likierem na bazie whiskey - na orzeźwienie i umysłu pobudzenie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kawa na zimno to wynalazek świetnie funkcjonujący na południu Europy. U nas przypominamy sobie o mrożonych kawach głównie w upalne letnie dni. Granita kawowa z likierem tworzonym na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao, to jednocześnie orzeźwienie, pobudzenie i rozweselenie. Trzy w jednym. Wypróbuj.
SKŁADNIKI
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 30 ml likieru tworzonego na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, dodajemy cukier i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie do kawy dodajemy likier, mieszamy i przelewamy do płaskiego pojemnika.
- Wstawiamy do zamrażalnika. Co jakiś czas zaglądamy do naszej granity i jak trochę stężeje, to mieszamy rozkruszając ją łyżeczką. Czynność powtarzamy co jakiś czas, aż uzyskamy konsystencję sorbetu.
- Podajemy w ozdobnych szklankach.