Steki z czerwonej kapusty pieczone z kozim serem

Steki z czerwonej kapusty pieczone z kozim serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Steki z czerwonej kapusty to danie smaczne i efektowne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Piękne, fioletowe steki z czerwonej kapusty, otulone przyrumienionym serem i obsypane chrupiącą szynka i nadającą świeżości kolendrą. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. To efektowna przekąska na przyjęcie lub atrakcyjne danie dla rodziny.

Składniki

  • 350 g czerwonej kapusty

  • 150 g koziego sera

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cytryna (sok)

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 200 g szynki

  • świeża kolendra do dekoracji

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę pokrój na cienkie plasterki. W małej misce wymieszaj olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.

  • Plastry kapusty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką czosnku z olejem. Piecz w 160 ° C przez 20 minut.

  • Wyjmij steki z piekarnika i rozłóż na nich kozi ser. Skrop syropem klonowym i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

  • Szynkę pokrój w kosteczkę i zrumień na dużym ogniu, żeby była chrupiąca. Kolendrę posiekaj.

  • Steki podawaj posypane chrupiącą szynką i świeżą kolendrą.

Ocena: 4