Steki z czerwonej kapusty pieczone z kozim serem

2021-03-29
Steki z czerwonej kapusty pieczone z kozim serem
Autor: Shutterstock Steki z czerwonej kapusty to danie smaczne i efektowne.
łatwy
30 min
4

Piękne, fioletowe steki z czerwonej kapusty, otulone przyrumienionym serem i obsypane chrupiącą szynka i nadającą świeżości kolendrą. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. To efektowna przekąska na przyjęcie lub atrakcyjne danie dla rodziny.

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 350 g czerwonej kapusty
  • 150 g koziego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna (sok)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 200 g szynki
  • świeża kolendra do dekoracji
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokrój na cienkie plasterki. W małej misce wymieszaj olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Plastry kapusty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką czosnku z olejem. Piecz w 160 ° C przez 20 minut.
  • Wyjmij steki z piekarnika i rozłóż na nich kozi ser. Skrop syropem klonowym i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.
  • Szynkę pokrój w kosteczkę i zrumień na dużym ogniu, żeby była chrupiąca. Kolendrę posiekaj.
  • Steki podawaj posypane chrupiącą szynką i świeżą kolendrą.