Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim
Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Lidl
Kapusta pak choi na ciepło z jajkiem i wędzonym łososiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Propozycja na pyszne śniadanie lub sałatkę lunchową z kapusty pach choi z jajkiem i wędzonym łososiem. To danie z powodzeniem można podać na wielkanocne śniadanie.
Składniki
6 szt. kapusty pak choi
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sezamu
6 jaj
100 g łososia wędzonego
1 świeży ogórek
2 łyżki świeżego koperku
1 limonka
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka szczypiorku
cukier brązowy
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Marynujemy kapustę. W misce łączymy ze sobą olej sezamowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i sos sojowy.
Kapustę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą,
doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę gotujemy na parze przez około 6 minut lub podsmażamy na patelni grillowej, aż liście
zmiękną. Następnie przekładamy na półmisek. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, z łososia formujemy małe gniazdka, a ogórka kroimy w cienkie słupki. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty.W misce przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem, odrobiną cukru i sokiem z limonki. Sosem polewamy każdą połówkę kapusty, a następnie dekorujemy sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekanym szczypiorkiem.