Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos

Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bigos z boczniakami to smaczne danie bezmięsne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Bigos z boczniakami to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnego bigosu  dodatkiem suszonych grzybów. Przygotowuje się go krócej i łatwiej, ale nie ustępuje on bogactwem aromatów tradycyjnemu daniu. 

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • 0,5 kg białej kapusty

  • 1  czerwona cebula

  • 300 g boczniaków

  • kilka suszonych śliwek

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 5 liści laurowych

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 goździki

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • miód

  • sos sojowy

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oba rodzaje kapusty rozdrobnić wg. uznania i wymieszać.

  • Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju, nie przypalić.

  • Gdy cebula nieco zmięknie dodać do niej przyprawy i chwile podgrzewać, aby wydobyć ich aromat.

  • Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć przełożyć zawartość patelni do sporego garnka, dodać kapustę i suszone śliwki, podlać niewielką ilością wody lub bulionu. Nie zaszkodzi też odrobina białego wytrawnego wina.

  • Garnek z kapustą przykryć i dusić na małym ogniu minimum 30 minut. 

  • Boczniaki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w paski.

  • Na patelni podgrzać nieco miodu i podsmażyć na nim grzyby, gdy się lekko zrumienią podlać sosem sojowym i odparować płyn.

  • Grzyby przełożyć do bigosu i podgrzewać jeszcze 15-20 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.