Jak zrobić wodę sodową i napoje gazowane w kuchni: syfon, domowy saturator, czy metoda chałupnicza

Jak zrobić wodę sodową i napoje gazowane w kuchni: syfon, domowy saturator, czy metoda chałupnicza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wodę gazowaną można przygotować w domu za pomocą syfonu, saturatora, karbonatora lub metodą chałupniczą

Umiejętność radzenia sobie z przeciwnościami, to nasza specjalność narodowa. Podwyżka cen napojów gazowanych? Nic to! Podpowiadamy, jak zrobić gazowany napój w domu. Podstawą jest woda soda, którą można nasycić dwutlenkiem węgla w syfonach, domowych saturatorach lub metodą chałupniczą.  Wodę gazowaną można zrobić w kuchni! 

Napoje gazowane

Dlaczego lubimy napoje gazowane?

Woda sodowa oraz napoje gazowane smakują nam nam ponieważ musujące bąbelki gazu wywołują w ustach uczucie chłodu i orzeźwienia. Rozprężający się gaz rzeczywiście schładza śluzówkę. Dlatego pijąc wodę gazowaną wydaje się nam, że lepiej gasi pragnienie i jest smaczniejsza. 

Dla kogo woda sodowa?

Woda gazowana jest dla każdego z małymi wyjątkami. Sodówka nie ma właściwości leczniczych, przypisywanych jej w przeszłości. Ale dzięki właściwościom drażniącym błonę śluzową żołądka wzmaga apetyt. Niestety jednocześnie gaz uwalniany z wody rozciąga ściany żołądka i zaburza jego pracę. 

Nie powinny jednak pić wody gazowanej osoby otyłe, cierpiące na refluks żołądkowy i zespół jelita drażliwego. 

Syfon z wodą gazowaną

Syfon - jak zrobić wodę gazowaną w syfonie

Dziadek syfon przeżywa obecnie swoją trzecią młodość. Metalowy bądź szklany syfon to wciąż niezawodny sposób na wodę gazowaną w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w sklepie w syfon oraz naboje ze sprężonym dwutlenkiem węgla.

Ile kosztuje syfon do wody gazowanej?

Syfon z aluminium pokryty metalicznym lakierem kosztuje od 170 zł do 270 zł. Paczka nabojów 25 sztuk to koszt około 40 zł. Syfony mają pojemność od 1 l do 1,5 l. Wystarczy napełnić go zimną wodą, przykręcić głowicę, zainstalować nabój i gotowe. Przed każdym użyciem warto wstrząsnąć syfonem, aby gaz ponownie wymieszał się z wodą. W syfonach przygotowujemy tylko czystą wodę bez dodatków smakowych. Soki i syropy mogłyby wejść w reakcję z głowicą i ich smak pozostał by na zawsze. Dlatego wodę z syfonu miesza się z dodatkami dopiero w szklance lub dzbanku. W ten sposób można przygotować domową colę oraz fantę. 

Wypróbuj koniecznie: Domowa COLA - jak zrobić orzeźwiający napój gazowany w domu

Woda gazowana z plasterkiem cytryny

Domowe saturatory - woda gazowana na życzenie

W ostatnich latach stały się modne domowe saturatory. Te małe urządzenia AGD pozwalają przygotować od 30 do 60 l wody sodowej porcjowanej na butelki o pojemności od 0,5 do 1 l.  Ta metoda pozwala napełnić nawet kilka butelek wodą z gazem, zupełnie jak w fabryce. Trzeba tylko zaopatrzyć się w butelki oraz syropy, jeśli chcecie przygotować gazowane napoje. 

Ile kosztuje kuchenny saturator?

Domowy saturator można kupić już za 100 zł. Te najpopularniejsze i najmniej wadliwe to koszt około 400-500 zł. Cena naboju to około 100 zł. Pięknie wykonane z metalowych odlewów karbonatory lakierowane na wysoki połysk są najdroższe, ich cena osiąga nawet 1000 zł.

Jak nasycić wodę gazem w saturatorze?

Tutaj odwrotnie niż w syfonie, sporych rozmiarów nabój umieszcza się w karbonatorze - rodzaju ekspresu do gazowania wody. Następnie napełnia się wodą specjalnie wzmocnioną butelkę o pojemności od 0,5 l do 1 l i podłącza do urządzenia. Po uwolnieniu porcji gazu  z naboju woda w butelce zostaje nasycona bąbelkami dwutlenku węgla. W przypadku większej pojemności butelki czynność należy powtórzyć.

Jak przechowywać wodę gazowaną z saturatora?

Tak przygotowane butelki należy przechowywać w lodówce, aby zmniejszyć straty w nasyceniu wody gazem. W cieple gaz się uwalnia. Można również przygotować wody smakowe, korzystając z dużej oferty syropów. Słodkie napoje przygotowuje się od razu w butelce i dopiero napełnia gazem. 

Spróbuj także: Oszczędny przepis na domową FANTĘ z 1 pomarańczy

Woda gazowana w niebieskiej szklance

Woda gazowana - domowe DIY

Możemy również zrobić wodę gazowaną metodą chałupniczą, której nie powstydziłby się sam mistrz Adam Słodowy. Nie uda nam się sprężyć gazu, więc woda będzie słabo, ale jednak nagazowana.

Co jest potrzebne do chałupniczej karbonatyzacji wody?

Do przygotowania 1 l wody sodowej będziemy potrzebować 200 g sody oczyszczonej, 100 ml octu oraz dwóch naczyń ze szczelnymi pokrywkami, miękkiej rurki gumowej i klipsa do bielizny.

Jak nagazować wodę metodą chałupniczą?

W pokrywkach obu naczyń musimy wywiercić otwory o średnicy gumowej rurki i szczelnie połączyć z rurką.  W jednym naczyniu umieszczamy zimną wodą i zakręcamy pokrywką. Można dodać również trochę lodu. Do drugiego naczynia wsypujemy sodę oczyszczoną i również zakręcamy pokrywkę. W pokrywce naczynia z sodą należy wykonać jeszcze jeden otwór i umieścić w nim czubek dużej strzykawki z octem. Ocet należy uwalniać po trochu. I tylko do chwili, gdy soda będzie się pienić. W wyniku burzliwej reakcji zachodzącej między sodą i octem dojdzie do uwolnienia dwutlenku węgla. Zsyntetyzowany gaz podąży rurką do drugiego naczynia. Gdy reakcja się zakończy należy rurkę zacisnąć klipsem do bielizny. Mocno wstrząsnąć słojem z wodą, aby wymieszać gaz z cieczą. W ten sposób otrzymamy roztwór lekko nasycony gazem. To świetna zabawa eksperymentalna z dziećmi. Oto chemia w czystej postaci! 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).