Jak zrobić idealną kawę w domu? 5 sposobów na czarny napar, jak z kawiarni

Jak zrobić idealną kawę w domu? 5 sposobów na czarny napar, jak z kawiarni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dobrą kawą można cieszyć się w domu

Brakuje Ci kawy z kawiarni? Tęsknisz za ulubionym baristą? Uśmiechem wymalowanym na piance Twojego cappuccino? Możesz zrobić idealną kawę, korzystając z pięciu wskazówek. Oto 5 najważniejszych zasad naprawdę wyśmienitej kawy - czarnej, mocnej i... po prostu pysznej!

Twoja odrobina luksusu

Dobra kawa to jeden z ostatnich naprawdę niedrogich luksusów. Wydając nie więcej, nie dostaniecie znacznie lepszego wina lub whisky. Ale w przypadku kawy każdy wydany grosz zwróci się w dwójnasób i odwdzięczy najlepszym naparem we własnych czterech ścianach. 

Przeczytaj: Kawa dobra na wszystko - zdrowotne właściwości kawy

Kawa tylko świeżo mielona

Rodzaj używanego aparatu do parzenia - kawiarki, aeropresu, perkolatora, makinetki, ekspresu - ma najmniejsze znaczenie. Z każdego z nich uzyskacie dobrej jakości napar. Jednak cała tajemnica idealnego naparu tkwi w odpowiednim zmieleniu kawy w odpowiednim czasie. Mielona kawa szybko się starzeje - już po 24 godzinach od zmielenia zauważycie różnicę - więc jeśli możecie, zainwestujcie w dobrej jakości młynek do mielenia kawy. Należy zmielić ulubione ziarno kawowe w takiej ilości, aby zapewnić sobie zapas na tyle filiżanek kawy, ile wypijecie w ciągu dnia. Ale niezależnie od tego, czy sami mielicie, czy kupujecie gotową kawę mieloną, nie przechowujcie jej w lodówce, tylko w ciemnym, suchym i szczelnym pudełku w stabilnej temperaturze otoczenia.

Nie spiesz się

Każdy może przygotować dobrą kawę stosując się do przepisu na dobrą kawę. Jaki to przepis? Po pierwsze należy odmierzyć 15 g kawy mielonej na osobę na 250 ml wody. Po drugie - temperatura wody. Kawy mleczne i nieco słabsze należy zalać wodą, która właśnie zaczęła wrzeć. Jeśli przedłużycie gotowanie kawy do 1 minuty i pozostawicie ją do zaparzenia na 4 minuty - otrzymacie naprawdę mocną kawę. Jeśli potrzebujecie prawdziwego kopa, przygotujcie kawę po turecku. Gdy kawa zawrze, zdejmijcie ją z ognia i poczekajcie, aż opadnie piana z fusów. Zamieszajcie. I dwukrotnie doprowadźcie kawę do wrzenia. Otrzymacie napar, który napędza niczym petarda. Ale jak się okazuje, najwięcej kofeiny znajdziemy w kawie z perlokatora lub ekspresu przelewowego, gdzie kropla za kroplą zbiera się najmocniejszy napar. Taka kawa musi powoli sączyć się przez filtr. Im wolniej to się dzieje, tym kawa bardziej przejrzysta. 

Stop przegrzewaniu kawy

Kawiarka na gaz lub palnik elektryczny, czyli makinetka, którą stawia się na kuchence, zapewnia mocną kawę - w połowie drogi między espresso a kawą przelewową - ale czasem może mieć gorzki smak. Jak nie dopuścić do pojawienia się goryczki? Sztuczka polega na napełnieniu podstawy kawiarki przegotowaną wodą z czajnika. Teraz trzeba wyostrzyć słuch. Gdy tylko kawa zacznie bulgotać, zdejmijcie kawiarkę z ognia i podstawcie dolną część po zimną wodę z kranu, aby zatrzymać proces gotowania. Może dostaniecie odrobinę mniej kawy, ale będzie smakować dużo lepiej.

Przeczytaj także: Cold brew coffee, czyli zimny napar kawowy - kawa parzona na zimno

Również kawa z ekspresu przelewowego może stać się bardziej gorzka, gdy jest długo podgrzewana. Dlatego nie warto w tego typie urządzeniu przygotowywać kawę na zapas. 

Spienić mleko

Na koniec spieńcie podgrzane mleko. Podczas podgrzewania mleka nie pozwólcie mu się zagotować. Naszym celem jest otrzymanie mleka poniżej 70°C, ponieważ w takiej właśnie temperaturze mleko zaczyna się „gotować”, zmieniać smak i nabierać nieco jajecznego zapachu. Warto zaopatrzyć się w termometr do gotowania. Mleko można spieniać różnymi urządzeniami. Ręcznie trzepaczką, spieniaczem na baterie, czy specjalnymi spieniaczami elektrycznymi. 

Filiżanka, czy kubek 

Na koniec rozlejcie kawę do... Z czego pić kawę? Może to być ulubiony kubek, sodowe szkło, chińska porcelana, wszystko, co Was uszczęśliwi. Osobiście lubię kawę z filiżanki o grubych ściankach. Grubościenna ceramika szybko odbiera część temperatury napoju i kawa już po chwili jest gotowa do picia bez ryzyka poparzenia. Jeśli jednak chcę ciepłą kawą cieszyć się nico dłużej, to popijam ją z szklanki o podwójnych ściankach ze szkła sodowego. Izolują niczym termos i zapobiegają ostygnięciu napoju.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).