Jak uratować przesolone danie?

Jak uratować przesolone danie?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sypnęło się soli? Zdarza się, jednak warto wiedzieć, jak można uratować przesolone danie.

Przesolona potrawa? Nie musisz od razu całego dania wyrzucać do kosza! Są sposoby, dzięki którym bez wstydu podasz domownikom pyszny obiad. Sprawdź, jak można uratować przesolone jedzenie. Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów!

Przesolony obiad w prosty sposób można odratować. W odzyskaniu smaku dania pomogą Ci:

1. Plasterki surowego ziemniaka na przesolone danie

Najpopularniejsze, a zarazem najbardziej skuteczne jest położenie na potrawę pokrojonego w plasterki surowego ziemniaka. To warzywo zbiera sól i skutecznie neutralizuje smak. Ważne jest, aby danie wraz z ziemniakiem gotować jeszcze przez kilka minut.

2. Kromka podpieczonego chleba na za słony obiad

Również podpieczona kromka zwykłego chleba doskonale wchłonie nadmiar soli i przywróci smak potrawie.

3. Odrobina mleka lub jogurtu naturalnego do przesolonego sosu

Nieco inaczej należy postąpić w przypadku przesolenia gęstego sosu. Tutaj sprawdzi się dolanie do potrawy odrobiny mleka lub kilku łyżek jogurtu naturalnego.

4. Surowe białka jaj do nadmiernie słonej zupy

Do przesolonej zupy wlej dwa surowe białka jaj. Następnie przecedź zupę przez grube sito lub łyżką usuń ścięte białko. Dlaczego ten sposób jest tak skuteczny? Odpowiedź jest prosta - białko wiąże sól.

Ocena: 3,5