Panierowanie ryby krok po kroku
Na początek trzeba przygotować rybę - pokroić ją w dzwonka. Jeśli natomiast mamy gotowe płaty, kroimy je na dowolnej wielkości kawałki. Staramy się usunąć wszystkie ości (albo przynajmniej jak najwięcej!).
Do miski wbijamy całe jajka, solimy oraz pieprzymy do smaku. Roztrzepujemy dokładnie widelcem. Jeśli mamy dużo jajek w misce, możemy użyć miksera.
Maczamy rybę w jajku z obu stron i obtaczamy ją w zależności od upodobań albo w mące, albo w bułce tartej. Można też wymieszać bułkę z mąką w dowolnych proporcjach.
Aby panierka dobrze się trzymała ryby, warto dodać do mąki lub bułki trochę mąki kukurydzianej. Smażona ryba w panierce dodatkowo będzie miała ładniejszy kolor.
Rybę smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli przygotowujemy płat rybny ze skórą, zaczynamy smażenie od strony skóry.