Jak gotować smacznie i dietetycznie? Dziesięć prostych trików!

2016-07-28 17:43

Oto dziesięć prostych trików, jak przygotowywać posiłki, by w daniach było mniej tłuszczu, cukru i soli. Zastosuj, a wyjdzie ci to na zdrowie!

jak_gotowac_smacznie_i_dietetycznie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jedzenie nie musi być mniej smaczne, gdy zaczniemy  je przygotowywać bardziej dietetycznie.

Jak gotować zdrowiej?

Używaj patelni i garnków z teflonową, nieprzywieralną powierzchnią. Smażenie na nich wymaga mniejszej ilości tłuszczu (a czasami nawet możliwe jest bez tłuszczu). Wystarczy lekko spryskać dno naczynia olejem w spreju. Nadmiar tłuszczu zbieraj papierowym ręcznikiem.

Zamiast podsmażać cebulę czy czosnek na oleju, duś je pod przykryciem - z dodatkiem bulionu warzywnego, odrobiny wody lub białego wina. 

Przed pieczeniem mięsa, drobiu czy ryb usuwaj z nich widoczny tłuszcz i skórę. Wyjątek stanowi skórka kurczaka, która pozwala mięsu zachować soczystość.

Sól to głównie polepszacz smaku. Ale pamiętaj, że smak potraw wydobywają też świeże lub suszone zioła, np. pietruszka, tymianek, lubczyk, majeranek, imbir. Nie żałuj ich przygotowując posiłki.

Staraj się nie stosować do kotletów i ryb panierki z bułki tartej. Nasiąka tłuszczem i nie pozwala mu odpłynąć.

Spraw sobie naczynie do gotowania na parze lub piekarnik z funkcją parownika. Zachowasz więcej smaku i witamin w potrawie, oszczędzisz sporo kalorii.

Aby zmniejszyć wchłanianie tłuszczu podczas smażenia, skrop wcześniej rybę lub mięso - sokiem z cytryny, limonki, białym winem lub kwaśną przyprawą.

Zamiast po biały rafinowany cukier, sięgaj po cukier trzcinowy, miód, melasę lub syrop klonowy.

Jeśli smarujesz chleb masłem, staraj się, by masło miało temperaturę pokojową. Im twardsze, tym większe ryzyko, że naniesiesz grubszą warstwę.

Niektóre potrawy wymagają dodania bulionu. Lepiej nie używaj bulionu w kostkach (zawiera mnóstwo soli, tłuszczu i ulepszaczy smaków). Przygotuj własną zdrowszą wersję bulionu.