Tortilla z jajkiem i serem na śniadanie: pyszny przepis na ucztę z patelni
Ziołowy omlet grzybek z parmezanem w stylu hygge: przepis na wytrawny dutch baby

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszysty omlet grzybek nasyci nawet największy głód
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Ziołowy omlet z parmezanem i kiełkami w stylu hygge to świetny pomysł na śniadanie lub posiłek w środku dnia. Omlet grzybek piecze się sam, jedynie co musisz zrobić to wymieszać ze sobą składniki. Omlet uniesie, a brzegi ładnie przypieką. Stąd jego nazwa grzybek, bo wygląda jak kapelusz grzyba. Ten przepis na wytrawny dutch baby przyda się, gdy masz dużo na głowie, a mało czasu na przygotowanie wybornego posiłku.
Składniki
1 szklanka + 2 łyżki stołowe (128 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
8 dużych jaj
3/4 szklanki (170 g) mleka
2 łyżki drobno posiekanego tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki masła
3/4 szklanki (85 g) startego parmezanu
sól do smaku
kiełki np. słonecznika lub dyni
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz.
W osobnej misce wymieszaj jajka i mleko.
Do mąki dodaj mieszaninę jajek i mleka. Ubij na jednorodną masę.
Dodaj tymianek i szczypiorek.
Roztop masło na żeliwnej lub stalowej, czy innej żaroodpornej patelni. Podgrzewaj do chwili, aż masło będzie pachnieć orzechowo i stanie się brązowe przez 5 do 7 minut; następnie obracaj patelnię, aby masło pokryło spód dna patelnia.
Wylej ciasto na patelnię i posyp parmezanem. Piecz, aż aż omlet uniesie się i zrumieni, potrwa to od 20 do 25 minut.
Podawaj natychmiast, posypany kiełkami i ewentualnie z sałatką pomidorową.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska