Tortilla z jajkiem i serem na śniadanie: pyszny przepis na ucztę z patelni
Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Smażone rożki chlebowe z mozzarellą świetnie sprawdzają się na śniadanie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią to alternatywa dla zwykłego chleba smażonego w jajku. Do ich przygotowania znakomicie nadaje się czerstwe pieczywo. Zamiast go wyrzucać można przygotować pyszne, chrupiące, gorące kanapki z ciągnącym się serkiem i odświeżającą bazylią.
Składniki
8 kromek czerstwego chleba tostowego bez skóry
100 g mozzarelli
16 listków bazylii
4 jajka
0,5 szklanki mleka
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Kromki chleba przekroić ukośnie na pół, na połowie trójkątów ułożyć mozzarellę i listki bazylii, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy trójkąt z mozzarellą przykryć drugą częścią chleba i docisnąć. Sandwicze ułożyć w głębokim naczyniu.
Jajka roztrzepać z mlekiem i zalać nimi kanapki i zostawić na kilka minut, aby napęczniały.
W dużym garnku bardzo mocno rozgrzać olej. Brzegi kanapek jeszcze raz docisnąć, po czym umieścić je w gorącym oleju.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska