Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią

Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażone rożki chlebowe z mozzarellą świetnie sprawdzają się na śniadanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią to alternatywa dla zwykłego chleba smażonego w jajku. Do ich przygotowania znakomicie nadaje się czerstwe pieczywo. Zamiast go wyrzucać można przygotować pyszne, chrupiące, gorące kanapki z ciągnącym się serkiem i odświeżającą bazylią.

Składniki

  • 8 kromek czerstwego chleba tostowego bez skóry

  • 100 g mozzarelli

  • 16 listków bazylii

  • 4 jajka

  • 0,5 szklanki mleka

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kromki chleba przekroić ukośnie na pół, na połowie trójkątów ułożyć mozzarellę i listki bazylii, oprószyć solą i pieprzem.

  • Każdy trójkąt z mozzarellą przykryć drugą częścią chleba i docisnąć. Sandwicze ułożyć w głębokim naczyniu.

  • Jajka roztrzepać z mlekiem i zalać nimi kanapki i zostawić na kilka minut, aby napęczniały.

  • W dużym garnku bardzo mocno rozgrzać olej. Brzegi kanapek jeszcze raz docisnąć, po czym umieścić je w gorącym oleju.

  • Smażyć z obu stron na złoty kolor. osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5