Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią to alternatywa dla zwykłego chleba smażonego w jajku. Do ich przygotowania znakomicie nadaje się czerstwe pieczywo. Zamiast go wyrzucać można przygotować pyszne, chrupiące, gorące kanapki z ciągnącym się serkiem i odświeżającą bazylią.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 kromek czerstwego chleba tostowego bez skóry
- 100 g mozzarelli
- 16 listków bazylii
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kromki chleba przekroić ukośnie na pół, na połowie trójkątów ułożyć mozzarellę i listki bazylii, oprószyć solą i pieprzem.
- Każdy trójkąt z mozzarellą przykryć drugą częścią chleba i docisnąć. Sandwicze ułożyć w głębokim naczyniu.
- Jajka roztrzepać z mlekiem i zalać nimi kanapki i zostawić na kilka minut, aby napęczniały.
- W dużym garnku bardzo mocno rozgrzać olej. Brzegi kanapek jeszcze raz docisnąć, po czym umieścić je w gorącym oleju.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor. osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.