Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią

2021-03-29
Smażone rożki chlebowe z mozzarellą
Autor: Shutterstock Smażone rożki chlebowe z mozzarellą świetnie sprawdzają się na śniadanie.
łatwy
30 min
4

Smażone rożki chlebowe z mozzarellą i bazylią to alternatywa dla zwykłego chleba smażonego w jajku. Do ich przygotowania znakomicie nadaje się czerstwe pieczywo. Zamiast go wyrzucać można przygotować pyszne, chrupiące, gorące kanapki z ciągnącym się serkiem i odświeżającą bazylią.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 kromek czerstwego chleba tostowego bez skóry
  • 100 g mozzarelli
  • 16 listków bazylii
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kromki chleba przekroić ukośnie na pół, na połowie trójkątów ułożyć mozzarellę i listki bazylii, oprószyć solą i pieprzem.
  • Każdy trójkąt z mozzarellą przykryć drugą częścią chleba i docisnąć. Sandwicze ułożyć w głębokim naczyniu.
  • Jajka roztrzepać z mlekiem i zalać nimi kanapki i zostawić na kilka minut, aby napęczniały.
  • W dużym garnku bardzo mocno rozgrzać olej. Brzegi kanapek jeszcze raz docisnąć, po czym umieścić je w gorącym oleju.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor. osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.