Niezwykle efektowne jajka marynowane w buraczkach
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Jajka marynowane w buraczkach to bardzo prosta a jednocześnie bardzo efektowna przystawka. Można podać je na plastrach buraków lub ozdobić kleksem majonezu i zieleniną.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 jaj na twardo
- 3 buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki octu
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki obrać i pokroić w plasterki, włożyć do garnka wraz z rozgniecionym czosnkiem, obraną i pokrojoną w krążki cebulą i przyprawami, zalać wodą i octem.
- Zagotować, przykręcić płomień i gotować na małym ogniu 15 minut, po cz6ym zalewę ostudzić.
- Jajka zalać przygotowaną zalewą, przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki.