Chińskie congee - przepis bazowy na chiński kleik ryżowy. Jakie dodatki pasują do congee?
Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem to lekkie i pożywne danie obiadowe lub dodatek do mięsa. Wypróbuj go koniecznie, a nie pożałujesz.
Składniki
1 duży kalafior
4 łyżki mąki
6 łyżek oleju
4 łyżki tartego ostrego sera żółtego
2 szklanki mleka
5 jaj
100 g orzechów ziemnych
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Kalafiora umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie przestudzić, podzielić na różyczki.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim ugotowane różyczki kalafiora.
Na rozgrzanej patelni zrobić jasną zasmażkę z oleju i mąki, rozprowadzić ją mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
Sos podgrzewać jeszcze chwilę, ale nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Orzechy zmielić. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę.
Do sosu dodać tarty ser i zmielone orzechy. Następnie cały czas mieszając dodawać po 1 żółtku. na końcu wymieszać z pianą z białek.
Powstałą masa zalać kalafiora, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 10 min.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.