Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem

Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kalafiorowy suflet z fistaszkami i żółtym serem to lekkie i pożywne danie obiadowe lub dodatek do mięsa. Wypróbuj go koniecznie, a nie pożałujesz.

Składniki

  • 1 duży kalafior

  • 4 łyżki mąki

  • 6 łyżek oleju

  • 4 łyżki tartego ostrego sera żółtego

  • 2 szklanki mleka

  • 5 jaj

  • 100 g orzechów ziemnych

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Następnie przestudzić, podzielić na różyczki.

  • Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim ugotowane różyczki kalafiora.

  • Na rozgrzanej patelni zrobić jasną zasmażkę z oleju i mąki, rozprowadzić ją mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.

  • Sos podgrzewać jeszcze chwilę, ale nie dopuścić do wrzenia. Zdjąć z ognia, ostudzić.

  • Orzechy zmielić. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę.

  • Do sosu dodać tarty ser i zmielone orzechy. Następnie cały czas mieszając dodawać po 1 żółtku. na końcu wymieszać z pianą z białek.

  • Powstałą masa zalać kalafiora, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 10 min.

  • Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku.

  •  

Ocena: 5