"Dorosły" omlet z bananami i rumową wkładką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Omlet z bananami i rumową wkładką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Dodanie do masy jajecznej odrobiny aromatycznego alkoholu sprawia, że omlet wychodzi puszysty i pachnący. Do tego obsmażone na maśle banany i zwykłe śniadanie może nas mentalnie przenieść na wakacyjną plażę.

Składniki

  • 6 jajek

  • 4 łyżki skondensowanego mleka niesłodzonego

  • 2 łyżki rumu

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • 2 banany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany obrać, pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni połowę masła, wrzucić na nie banany, oprószyć cukrem i zrumienić.

  • Jajka ubić z mlekiem, solą i alkoholem. Na drugiej patelni rozbić resztę masła i wylać na nią jajka.

  • Smażyć na średnim ogniu podważając brzegi omleta i przechylając patelnią, tak aby masa jajeczna spływała pod spód.

  • Na miękkim jeszcze omlecie położyć połowę obsmażonych bananowych plastrów, po chwili złożyć omlet na pół. Udekorować pozostałymi bananami.

Ocena: 0