"Dorosły" omlet z bananami i rumową wkładką

2021-03-29
Dorosły omlet z bananami i rumową wkładką
Autor: Shutterstock Omlet z bananami i rumową wkładką
łatwy
20 min
4

Dodanie do masy jajecznej odrobiny aromatycznego alkoholu sprawia, że omlet wychodzi puszysty i pachnący. Do tego obsmażone na maśle banany i zwykłe śniadanie może nas mentalnie przenieść na wakacyjną plażę.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 4 łyżki skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 banany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obrać, pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni połowę masła, wrzucić na nie banany, oprószyć cukrem i zrumienić.
  • Jajka ubić z mlekiem, solą i alkoholem. Na drugiej patelni rozbić resztę masła i wylać na nią jajka.
  • Smażyć na średnim ogniu podważając brzegi omleta i przechylając patelnią, tak aby masa jajeczna spływała pod spód.
  • Na miękkim jeszcze omlecie położyć połowę obsmażonych bananowych plastrów, po chwili złożyć omlet na pół. Udekorować pozostałymi bananami.