Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne - egzotyczna ciekawostka na świateczny stół

2021-03-29
Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne
Autor: Shutterstock Marmurkowe jajka nie są trudne do przygotowania, ale wymagają nieco cierpliwości.
łatwy
30 min
4

Marmurkowe jajka wyglądają bardzo efektownie i są prawdziwą ozdobą stołu. Najlepiej smakują z majonezem lub ostrymi sosami. Może warto wprowadzić ten chiński przysmak na nasze polskie stoły.

Gdyby jajka okazały się zbyt słone można je namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 jajek
  • 3 łyżeczki herbaty liściastej
  • 1 łyżka soli
  • 20 ziaren pieprzu
  • 20 ziaren ziela angielskiegoa
  • 20 ziaren kolendry
  • 5 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 1/2 ostrego chili
  • 2 łyżki sherry
  • 1/2 gwiazdki anyżu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą. Gdy wystygnąć delikatnie potłuc skorupkę jajka łyżką lub trzonkiem noża. Nie zdejmować skorupki!
  • W garnku wymieszać 1 l wody, herbatę, sherry i sos sojowy. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Do garnka włożyć jajka i postawić na dużym ogniu, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 30 min.
  • Zdjąć z ognia i pozostawić jajka na noc w płynie. Następnie wyjąć i obrać.