Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne - egzotyczna ciekawostka na świateczny stół
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Marmurkowe jajka wyglądają bardzo efektownie i są prawdziwą ozdobą stołu. Najlepiej smakują z majonezem lub ostrymi sosami. Może warto wprowadzić ten chiński przysmak na nasze polskie stoły.
Gdyby jajka okazały się zbyt słone można je namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 jajek
- 3 łyżeczki herbaty liściastej
- 1 łyżka soli
- 20 ziaren pieprzu
- 20 ziaren ziela angielskiegoa
- 20 ziaren kolendry
- 5 goździków
- kawałek cynamonu
- 1/2 ostrego chili
- 2 łyżki sherry
- 1/2 gwiazdki anyżu
- 4 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą. Gdy wystygnąć delikatnie potłuc skorupkę jajka łyżką lub trzonkiem noża. Nie zdejmować skorupki!
- W garnku wymieszać 1 l wody, herbatę, sherry i sos sojowy. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Do garnka włożyć jajka i postawić na dużym ogniu, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 30 min.
- Zdjąć z ognia i pozostawić jajka na noc w płynie. Następnie wyjąć i obrać.