Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz. Idealne na święta!
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ciastka z dziurką według Ewy Wachowicz mogą okazać się wyśmienitą słodką przekąską świąteczną. Na pewno zasmakują wszystkim gościom!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
- Kiedy ciasto zrobi się kruche, uformuj z niego górkę z dołeczkiem i i wlej do niego śmietanę, żółtka i miąższ z laski wanilii.
- Zagnieć ciasto, a kiedy składniki się połączą, rozwałkuj na kształt prostokąta. Następnie złóż w kopertę i znowu rozwałkuj, a potem jeszcze raz.
- Tak przygotowane ciasto włóż do woreczka i wstaw na około 30 minut do lodówki na pół godziny.
- Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkuj i złóż najpierw na trzy, następnie na pół. Jeszcze raz włóż do lodówki. Czynności powtórzyć należy 3-4 razy.
- Gotowe, chłodzone ciasto rozwałkuj bardzo cienko i wykrój krążki wielkości literatki.
- W środku każdego ciasteczka zrób niewielką dziurkę. Ciasteczka z dziurką posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem kryształem.
- Wszystkie ciastka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Upieczone ciastka można przełożyć masą czekoladową.