Wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym

2021-03-29
Wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym
Autor: thinkstockphotos.com Pikantna wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym to danie rozgrzewające duszę i serce. 
łatwy
30 min
4

Wątróbka duszona z warzywami i to w sosie pomidorowym to pyszne danie dostarczające w jednej porcji białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Pokochają go dzieci i dorośli. 

Polecamy także: Wątróbka drobiowa z jabłkami  oraz  Wątróbka z rodzynkami i piwem

Żeby wątróbka nie była twarda: nie solimy jej przed usmażeniem i staramy się nie przesmażyć wątróbki.

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 400 g pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy wierzch wątróbki się zrumieni.
  • Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.
  • Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano i bazylię.
  • Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut.
  • Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut.
  • Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu.
  • Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.
Redakcja
więcej