Wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wątróbka duszona z warzywami i to w sosie pomidorowym to pyszne danie dostarczające w jednej porcji białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Pokochają go dzieci i dorośli.
Polecamy także: Wątróbka drobiowa z jabłkami oraz Wątróbka z rodzynkami i piwem
Żeby wątróbka nie była twarda: nie solimy jej przed usmażeniem i staramy się nie przesmażyć wątróbki.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnków
- 3 średnie marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 400 g pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek oliwy
- pieprz czarny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy wierzch wątróbki się zrumieni.
- Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.
- Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano i bazylię.
- Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut.
- Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu.
- Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.