Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym
      2022-06-20
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym smakują wybornie. Długo duszone mięso rozpływa się w ustach, a sos pomidorowy podkreśla jego smak.
Sprawdź, jakie inne dania z szynki wieprzowej możesz przygotować
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej,
 - 1 cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 1 liść laurowy,
 - 1 ziele angielskie,
 - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
 - 2 łyżki śmietany 18%,
 - 4-5 łyżek koperku,
 - 3-4 szklanki wody,
 - 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
 - sól,
 - pieprz,
 - olej do smażenia,
 - 4 łyżeczki mąki pszennej,
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w 1 cm plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
 - Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Obsmażamy plastry szynki na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego rondla.
 - Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa.
 - Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zachowując w ten sposób smak mięsa. Wodą zalewamy mięso w garnku.
 - Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy także resztę wody. Całość zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez 1-15 godziny na wolnym ogniu (do miękkości mięsa).
 - Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Sos wyraźnie zgęstnieje.
 - Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru. Dodajemy ją do zawartości rondla razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość jeszcze 5 minut, doprawiając do smaku. 1 minutę przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek.
 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne