Smażona wołowina ze szparagami i sezamem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smażona wołowina ze szparagami i sezamem jest przyrządzana na sposób azjatycki, w sojowej marynacie. Podajemy ją z ryżem. Tak jak większość dań tego typu przyrządza się ją bardzo prosto. Może stanowić ciekawą alternatywę dla codziennego mięsnego obiadu w postaci kotleta i ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 700 g wołowiny okrojonej z tłuszczu i pociętej w cienkie paseczki
- 250 g ryżu długoziarnistego
- ok. 500 g świeżych szparagów oczyszczonych i pokrojonych
- 120 ml. bulionu
- 5 łyżek oleju (arachidowego lub sezamowego)
- 10 g świeżego imbiru startego na tarce
- 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
- 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
- Marynata do mięsa:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi ziemniaczanej)
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oleju (arachidowego lub sezamowego)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wódki (czystej lub wiśniówki) - opcjonalnie
- Na sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wódki - opcjonalnie
- 1 łyżka oleju (arachidowego lub sezamowego)
- 1/4 łyżeczki sosu Tabasco
- 4 łyżki wody lub bulionu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty mieszamy w misce, dodajemy wołowinę, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 min.
- W tym czasie robimy sos mieszając dokładnie jego składniki oraz gotujemy ryż.
- W dużym woku lub na głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy marynowaną wołowinę, aż mięso zbrązowieje. Przekładamy usmażone mięso na talerz.
- Na reszcie oleju podsmażamy imbir i czosnek, wrzucamy szparagi i smażymy przez 1 minutę, następnie dolewamy wodę lub bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 2 minuty.
- Dodajemy mięso, sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Mięso powinno być miękkie a sos gęsty.
- Podajemy na gorącym ryżu i posypujemy sezamem.