Pomidorowe curry. Dietetyczne i aromatyczne danie, idealne na wieczór

2021-03-29
Pomidorowe curry. Dietetyczne i aromatyczne danie, idealne na wieczór
Autor: Shutterstock Danie doprawiaj do smaku zawsze pod koniec gotowania. Wtedy smak przypraw nie wygotuje się.
łatwy
30 min
4

Dania z pomidorów cieszą się niesłabnącą popularnością. Pomidorowe curry to propozycja dla dbających o linię. Przygotowuje się je szybko, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.

 

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg małych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła 150 g mrożonego groszku
  • pół filiżanki natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Cukinię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  • Groszek ugotuj oddzielnie w małej ilości wody.
  • Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Kiedy nabiorą złotego koloru, dodaj pokrojone na pół pomidory i cukinię. Duś na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając co kilka chwil.
  • Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj groszek i natkę, gotuj kolejnych kilka minut. Zestaw curry z ognia, dopraw do smaku solą, kurkumą, chili i cukrem. Zamiast przypraw do gotujących się warzyw możesz dodać gotową pastę curry (1-2 stołowe łyżki)
  • Podawaj z ryżem.