Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą: ekspresowy gulasz do ryżu lub makaronu

Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą: ekspresowy gulasz do ryżu lub makaronu
Autor: Shutterstock Aromatyczna potrawka z pasków filetu drobiowego, papryki i fasoli
łatwy
30 min
4

Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą to moje danie ratunkowe, gdy nie mam czasu na długie gotowanie, a chcę zjeść coś dobrego. To danie inspirowane kuchnią meksykańską, którą moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa. Pod przepisem znajdziecie kilka wskazówek, jak ugotować pyszny obiad w 30 minut! 

Kilka praktycznych wskazówek, jak szybko przygotować obfity posiłek dla rodziny:

SKŁADNIKI

  • 400 g pasków z filetu z piersi kurczaka, kupuję gotowe i nie muszę już tracić czasu na krojenie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża (lub 2 mniejsze) papryka czerwona, pokrojona w paski, można wykorzystać również mrożoną lub pieczoną ze słoika
  • 1 cebula, pokrojona drobno, smak można zastąpić 1 łyżeczką suszonej
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli, odsączonej
  • 1 puszka pomidorów siekanych
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól do smaku 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wyłożyć paski piersi kurczaka i smażyć do zrumienienia. 
  • Dodać cebulę i paprykę, smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać odsączoną fasolę, pokrojone pomidory razem z sokiem oraz wszystkie przyprawy. Puszkę po pomidorach napełnić do połowy wodą i tę wodę również wlać do sosu.
  • Dusić pod przykryciem przez 5-7 minut.
  • Przyprawić do smaku solą. 
  • Podawać z ryżem lub makaronem.  
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej