Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą: ekspresowy gulasz do ryżu lub makaronu
2020-09-25
łatwy
30 min
4
Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą to moje danie ratunkowe, gdy nie mam czasu na długie gotowanie, a chcę zjeść coś dobrego. To danie inspirowane kuchnią meksykańską, którą moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa. Pod przepisem znajdziecie kilka wskazówek, jak ugotować pyszny obiad w 30 minut!
Kilka praktycznych wskazówek, jak szybko przygotować obfity posiłek dla rodziny:
SKŁADNIKI
- 400 g pasków z filetu z piersi kurczaka, kupuję gotowe i nie muszę już tracić czasu na krojenie
- 2 łyżki oleju
- 1 duża (lub 2 mniejsze) papryka czerwona, pokrojona w paski, można wykorzystać również mrożoną lub pieczoną ze słoika
- 1 cebula, pokrojona drobno, smak można zastąpić 1 łyżeczką suszonej
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli, odsączonej
- 1 puszka pomidorów siekanych
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wyłożyć paski piersi kurczaka i smażyć do zrumienienia.
- Dodać cebulę i paprykę, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać odsączoną fasolę, pokrojone pomidory razem z sokiem oraz wszystkie przyprawy. Puszkę po pomidorach napełnić do połowy wodą i tę wodę również wlać do sosu.
- Dusić pod przykryciem przez 5-7 minut.
- Przyprawić do smaku solą.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
Odmiany i właściwości papryki